събота, 7 март 2015 г.

Вашата първа страница с HTML

Първото нещо, което трябва да направите е да имате файл, в който да въвеждате вашия HTML код. Отворете notepad, wordpad или друг текстов едитор. Запазете файла като imenafail.html. Естествено, името на файла е произволно. Ограниченията за него са наложени от операционната система - не може да съдържа специални знаци, а само букви и цифри.
Сега отворете този файл през вашия любим браузър. Би трябвало да излезе празна страница. Когато въведете някакъв HTML код и обновите (refresh) страницата в браузъра ще видите изходния резултат от кода.

HTML съдържа множество тагове, с които се въвежда и управлява информацията в даден уеб документ. След това тези тагове са интерпретирани от браузъра ви така, че да видите крайния резултат - готовата HTML страница.
Ето пример за един HTML таг:
<title>

Както виждате той се състои от отваряща скоба (знак за по-малко), основна част (име) и затваряща скоба (знак за по-голямо).
Този таг се използва за задаване името на дадена страница. Името (title) излиза в горния ляв ъгъл на браузъра ви.

Ето примерна употреба на тагa title:



Код
<html>
 <head>
  <title>My first webpage</title>
 </head>

 <body>
  Hi, welcome to my first webpage!
 </body>
</html>

Това е код на една много проста уеб страница. Копирайте го едно към едно във вашия HTML файл. Не се притеснявайте ако не разбирате кода, нататък ще обясня за какво служи всеки един таг от него.
След като сте копирали горния код в страницата си, запишете я и обновете (refresh-нете) браузъра си. Би трябвало да излезе текстът "Hi, welcome to my first webpage!", a отгоре в ляво на браузъра ви трябва да пише "My first webpage".
След като вече създадохте първия си HTML документ (и първата си уеб страница), ще ви обясня какво точно означава този код.

Както забелязвате освен <title> има още три тага - <html>, <head>, <body>. Всеки един от тях, както и <title> присъстват на две места.
Обяснението е много просто - всеки един от тези тагове, след като бъде отворен, трябва да бъде и затворен. Затварящите тагове са абсолютно същите като отварящите, с разликата, че съдържат една наклонена черта:
<html> - отварящ таг
</html> - затварящ таг

Таговете <html> и <head> са абсолютно задължителни за един уеб документ.

С тагът <html> вие указвате на браузъра че следва HTML код. Така той ще почне да го интерпретира като такъв.

Чрез тагът <head> вие въвеждате допълнителна информация, която не се съдържа пряко във вашата HTML страница. Това може да бъде допълнителна информация (като ключови думи, автор, дата на създаване, име и други) за сайта, може да бъде името на сайта (в <title> таг), както и още няколко други варианта, които са описани в други уроци.

Тагът <body> съдържа всичко, което се показва във вашата HTML страница. В него слагате текст, изображения, връзки и всичко останало. В него можете да слагате какъвто искате текст, както и естествено много други тагове, които ще улесняват вашата работа и ще подобряват визията на сайта ви.

Всеки таг си има атрибути, които добавят някакво значение или променят съдържанието на информацията в даден таг. В този пример нямаме тагове с атрибути, но по-нататък ще се сблъскате с тях задължително. Ето един пример за атрибут. Вземаме тага <font>. Той има няколко атрибута като size, face, color и други.

Код
<font face="verdana">Text</font>

Това ще направи текста да е с шрифт Verdana. Атрибутът е face, а неговата стойност е verdana.

Вече почнахте ли да разбирате?

Би трябвало с тези основни знания да можете да направите някакви прости уеб страници като горния пример. Това са теоретичните основи. От тук нататък ви трябват само малко допълнителни знания, както и малко практика за да можете да направите свой собствен сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар